Kun elämä murjoo ja kaikki tuntuu tyhjältä ja tarkoituksettomalta. Kun elinpiiri kapenee ja vaihtoehdot vähenevät. Ei ole mitään minkä vuoksi elää. Näin käy kovin monelle.

Toiset kestävät myös enemmän kuin toiset. Ihmisten minäkuva on myös erilainen. Omat vaatimukset oman elämän suhteen saattavat olla epärealistisia, totta kuitenkin ihmiselle itselleen. Jollekin riittää päivästä toiseen rämpiminen joten kuten, jollekin taas menestys ja hyvin pärjääminen on valtavan suuri asia.

Niin tai näin; kun tuntuu, että elämä potkii rajusti päähän aletaan miettimään elämän mielekkyyttä ja sen päättämistä. Itsemurha on ratkaisu tilanteessa, jossa pitää päästä pois kaikesta tästä.

Oman elämän jatkumo on omissa käsissä. Se nyt ainakin on. Itsetuhoajatuksissa on kai, luulen ainakin, kysymys siitä, että oman elämän hallinta on menetetty; odotukset ja toiveet eivät täyttyneet. Tuntuu vähän irvokkaalta ajatella, että päätöksen tekeminen so. hallinnan ottaminen omiin käsiin johtaa kuolemaan.

Ei elämä ketään petä, eikä se itsessään ole vaikeaa. Ihmissuhteet voivat sitä olla, ja vaikeinta varmaan on se suhde itseensä. Se miten me näemme itsemme ja elämämme ei miellytä meitä. Ei tämä ole elämisen arvoista elämää. Ympäristö näkee sen useimmiten aivan toisin ja on ymmällään siitä mitä tapahtui.

Toivoton tilanne. Siitäkin on kaiketi kysymys. Pattitilanne, mistä ei päästä kuin yhteen suuntaan. Voivat ne yritykset olla demonstraatiotakin. Usein kuitenkin se toistuessaan johtaa siihen lopulliseen. Se joka siitä puhuu ei sitä tee; ei pidä paikkaansa sekään.

Vaikeita asioita. Me osaamme tämänkin ja olemme kärkipäässä tilastoissa. Sivullisen on niin vaikeaa nähdä mistä onkaan kysymys. Kun et sitä näe, et myöskään pysty auttamaan, koska avun tarvetta ei silloin ole havaittavissa. Mistä sen sitten huomaa? Ei välttämättä mistään ellei ole kovin lähellä. Pieniä merkkejä, näkyville jätettyjä peiteltyjä viestejä. Jonkin asian aivan erilailla tekeminen kuin ennen. Kaikki eivät puhu, mutta jotenkin sen osoittavat.

Tällaista tuli mieleen kun PP:n koulutuksesta eilen kotiuduin.